top of page

”Det är starka, råa känslor och man går rakt på sak”-Emilia Sisco, HBL-Blues(Musik)


Bluesartisten Emilia Sisco har några intensiva år bakom sig tillsammans med Helge Tallqvist Band. Även om deras första album släpptes så sent som i våras, är nytt material redan på kommande.BILD: CATA PORTIN


”Det är starka, råa känslor och man går rakt på sak” – sångerskan Emilia Sisco förlorade sitt hjärta till bluesen som 16-åring och uppträder nu med Helge Tallqvist Band


I bluesgruppen Helge Tallqvist Band möter unga talanger erfarna legender. Bluesen som genre är kanske inte känd för sin popularitet bland ungdomar, åtminstone i Finland. Men unga artister, som prisbelönta Emilia Sisco, kan hjälpa att introducera musiken för en ny målgrupp.

Tease me, aha, baby won't you please me aha. Sångaren Emilia Siscos djupa och fylliga klang fullkomligen trollbinder publiken på Koli Ruska Blues. Dansgolvet fylls snabbt, mobiltelefonerna plockas fram för att ta tillvara en bit av stämningen.

Emilia Sisco & Helge Tallqvist Band hör till de sammansättningar som faktiskt låter ännu bättre live än på skiva. Under de snart tre år de spelat ihop har de lyckats hitta ett fungerande scenspråk – de har kul tillsammans och det syns!

I bluesgruppen, som plockar influenser också från soul och funk, sammanstrålar den finländska bluesvärldens veteraner med nya talanger inom genren.

– Att vi inom gruppen representerar olika generationer har enbart fördelar. Helge (bandets munspelare Helge Tallqvist, red. anm.) har ofta sagt att åldern inte spelar någon roll inom musiken eftersom vi alla talar samma språk, säger gruppens solist Emilia "Sisco" Heinonen då vi träffas i hennes hemkvarter i Tölö.

Internationell uppmärksamhet

Heinonen har några intensiva år bakom sig. År 2016 erbjöds hon platsen som solist i Helge Tallqvists band. Året därpå valdes hon till Årets nykomling på prisgalan Finnish Blues Awards. I våras släpptes bandets första album You ain't heard som väckt positiv uppmärksamhet också i internationella blueskretsar.

– Att albumet tagits emot så väl känns oerhört bra. Jag är så lycklig över det! Det är mitt första helt egna album någonsin så att över huvud taget få uppskattning känns jättefint. Härligt att folk diggar vår stil!

Största delen av låtarna på albumet har Heinonen skrivit tillsammans med gitarristen Tomi Leino. Heinonen tillägger att hela bandet bidragit till planeringen av materialet och att albumet är resultatet av ett fungerande samarbete.

Du var 25 år då du år 2016 blev erbjuden platsen som solist i blueslegenden Helge Tallqvists band. Hur kändes det?

– Jag var verkligen tagen att jag blev tillfrågad. Det kändes jättebra att få vara med i ett band med så begåvade musiker och jag har verkligen stor respekt för Helge.

Följande år valdes du till Årets nykomling på Finnish Blues Awards. Hur påverkade det dig?

– Det hade en mycket positiv inverkan på mig. Att folk uppskattar det jag gör inspirerar mig och gör mig glad.

Bluesens råa känslor lockade

Heinonen visste redan som barn att hon ville sjunga. Hon var bara fyra då hon för första gången listade sångare som sitt drömyrke.

Att hon blev just bluessångare har hon delvis sin familj att tacka för. I barndomshemmet lyssnades det mycket på musik och hyllorna var fulla av skivor. Heinonens pappa hade i sin ungdom jobbat som musiker och för hennes zambiska mammas var musik en viktig del av kulturen. Därför var Heinonens musikidoler som barn inte den tidens popstjärnor utan legender som Billy Holiday, Sarah Vaughan och Stevie Wonder.

– Jag sjöng med när skivorna snurrade och härmade det jag hörde. Först var det jazz, så blev det soul och så kom jag tillslut in på bluesen som 16-åring.

Bluesmusikens stora känslor tilltalade – och tilltalar fortfarande – henne.

– Grejen med blues är att man verkligen får sjunga från bottnen av hjärtat, som sångare är det härligt. Det är starka, råa känslor och man går rakt på sak, det gör ett starkt intryck.

Även om Heinonen och bandets gitarrist Konsta Kovalev representerar en yngre bluesgeneration är genren inte precis känd för att vara mainstream bland dagens ungdomar.

Varför lyssnar inte unga på blues?

– Popmusik behöver man inte leta efter, det hör man automatiskt. Men grejen med blues är att det kan vara svårt att hitta de bästa bitarna om man inte vet var man ska gräva. Jag tror att alla människor oavsett ålder har plats för musik med akustiska instrument i sitt hjärta, men någon måste visa vägen.

Det har Heinonen själv erfarenhet av. Då hon spelat bluesklassiker för sina vänner har de blivit entusiastiska.

– Det är också viktigt att det inom bluesmusiken finns artistförebilder som representerar den egna generationen. På det sättet kan en yngre generation lyssnare hitta till bluesmusiken.


PROFIL

Emilia ”Sisco” Heinonen

Ålder: 27 år.

Familj: Zambisk mamma, finländsk pappa och skotsk pojkvän, bluesgitarristen Robbie Hill.

Bor och uppvuxen i: Tölö, Helsingfors. Flyttar snart till Sörnäs.

Aktuell: Som solist med Helge Tallqvist Band.

Jag med tre adjektiv: Lugn, musikalisk, flitig.

Senast lästa bok: Blues Poems av Kevin Young.

I mina hörlurar just nu: Soulartisten Lyn Collins och funkkollektivet Parliament-Funkadelic.

Kuriosa: Har även erfarenhet från filmbranschen, har bland annat setts i biroller i filmerna Romanssi och Ikitie.


JAEL NYMAN 1.10.2018 07:34


16 views0 comments

Comentários


bottom of page