top of page

Suomen parhaat blueslaulajat ovat naisia HS


Perinnetietoinen huuliharpisti Helge Tallqvist tekee yhtyeenjohtajana bluesin tasa-arvotyötä.



Julkaistu: 19.10. 14:23


Blues

Finnish Blues Societyn konsertti Ladies Night with Blues News Malmitalossa. Helge Tallqvist Band, laulusolisteina Emilia Sisco, Queen Fatima ja Charlotta Curves.


MAAILMAN toiseksi vanhin blueslehti, suomalainen Blues News on täytti viime vuonna viisikymmentä, mutta huomattavien tasalukujen juhlat eivät ole vielä ohi. Seuraavaksi painosta tulee jo lehden 300. numero, jota ennakoitiin perjantai-iltana julkaisijan järjestämässä konsertissa lähes täydessä Malmitalossa. Ja lupaavissa tunnelmissa.

Blues Newsin lukijakunta on saattanut ikääntyä lehden mukana, mutta blues houkuttelee tulkitsijoikseen yhä uusia muusikkoja, jotka saattavat houkutella myös tyylilajin tulevaisuudelle välttämättömiä uusia, nuorempia kuuntelijoita.

Malmitalossa tätä uutta suomalaista sukupolvea edustivat kolmekymppiset Queen Fatima, Emilia Sisco ja Charlotta Curves – kaikki laulajia sekä kaikki laulajina parhaan luokan bluestulkitsijoita, jotka osaavat ottaa haltuun tilanteen ja tilan. Eikä blueskonserteistaan tunnettu Malmitalo ole niistä helpoimpia.

Alaa tarkemmin seuranneille Queen Fatima, Emilia Sisco ja Charlotta Curves eivät ole tietysti enää tulokkaita, sillä he ovat esiintyneet jo kymmenkunta vuotta sekä tehneet vähän levyjäkin. Mutta nyt vaikutus oli vähintään kolminkertainen, sillä he lauloivat ensimmäistä kertaa samassa konsertissa, puolet ajasta yksin ja puolet ajasta yhdessä eri muodostelmissa.

Illan molemmat setit päättäneet 1960-luvun alun afroamerikkalaiset klassikot – Unchain My Heart ja Wang Dang Doodle – ylittivätkin yhteisinä heittäytymisinä lähtökohtansa. Mutta vaikuttavimmillaan Queen Fatima, Emilia Sisco ja Charlotta Curves kaikki taiteilijanimiä olivat silti yksinään, ilman toverillista turvaverkkoa.

Bluesin, suomalaisuuden, iän ja sukupuolen lisäksi näitä laulajia yhdistää sipoolainen huuliharpisti Helge Tallqvist, joka on tarjonnut kaikille solistin paikan yhtyeessään. Ja itse asiassa kaksi edellistä ovat myös ”hänen löytöjään”, kuten on laulaja ja lauluntekijä, jo kaksi omaa albumia (2016, 2019) tehnyt Ina Forsman. Valitettavasti hän ei päässyt oman konsertin takia Malmitalolle täydellistämään tunnelmaa.

Viimeiset kahdeksan vuotta Tallqvistin yhtyeissä onkin ollut laulusolisteina vain naisia – hänen mukaansa yksinkertaisesti siksi, että naiset ovat miehiin verrattuina musiikillista taidoilta ylivertaisia. Malmitalossa ei ollut tarjolla nyt sukupuolista vertailukohtaa, eikä oikein tyylillistäkään.

Kahdenkymmenen kappaleen ohjelmisto oli koottu lähes kokonaan klassikoista, jotka kuulostivat huuliharpisti Tallqvistin osaavan peruskvartetin (kitara-bassokitara-rummut) tulkitsemina enemmän tai vähemmän samanlaisilta sekä tuntuivat tasoittavan samalla laulajien luontaisia eroja.

Omaäänisin laulajista oli tässä suhteessa yhden albumin tehnyt Emilia Sisco, jonka kappaleista kolme oli hänen omiaan. Mutta eroa ei olisi huomannut, jos ei olisi tietänyt. Miten sen oman äänen saisi kuuluville vähän paremmin?



51 views0 comments
bottom of page